Firenza..grad muzej

“Lasciate ogni speranza voi che entrate dentro” Dante Alighieri Divina Comedia

“Ostavite svaku nadu vi koji ulazite” Dante Aligijeri Božanstvena komedija

Možete da ostavite onu nadu da ste već sve videli od Italije, jer ste obišli Rim, Veneciju, Milano, San Marino, Sienu..ali nije tako.

Fjorentinci ili ti italijani koji žive u Firenci za sebe kažu da nisu italijani već “fiorentini” jer su oni drugačiji, jer im je grad drugačiji od ostale Italije, jer im je i jezik kojim govore drugačiji..a zapravo je italijanski- zvanični, pravi i gramatički nastao u Firenci!

 

Tvorac italijanskog jezika je Dante Aligijeri, koji je rođen u Firenci. Može se, nedaleko od Duoma , posetiti njegova kuća.

Samo jedna u nizu značajnih tački ovoga grada koje možete obići.

Iako je veličina grada Firenze neznatna, mala, u odnosu na metropole tipa Rima i Milana, nije vam dovoljan jedan dan.. a ni dva… a ni tri..da je obiđete.

Ipak, ukoliko vam se ukaže prilika NIKAKO NE PROPUŠTAJTE!

 

Ako vas autobus dovede do stanice, vrlo lako ćete se snaći.  Od pizze Stazione samo pravo ulicom via Panzani, desno bi ste naišli na crkvu Santa Maria Novella ,a još malo pravo nailazite na trg San Giovanni, tj DUOMO

Dan Svetog Ivana, Jovana ili kako već hoćete San Giovannia je 24.06. Tada je velika proslava u Firenci.

Organizuje se veliki vatromet sa Piazzale Michelangelo/ gde je još jedna kopija Davida /. Vatromet se odražava u reci Arno, koja prolazi kroz Firencu, svi se skupe duž ulice Lungarno, prodavnice naravno rade celu noć, kao i lokalni kafići i taverne. Svuda mirisi skijaćate/schiacciata fjorerntinski slani tanki hlebić, vrlo ukusan sa različitim aromama ruzmarina, maslina, belog luka../i brusketa/ bruschetta- prepečen hleb sa komadicima svezeg paradaize/, vina / Chanti..zvuči poznato?/, pečenog svinjskog mesa / specijalitet im je rolovano prase sa začinima ruzmarin, bosiljak, biber../.

Naravno, bilo bi neverovatno da neprobate čuveni italijanski sladoled svih mogućih vrsti voća koje vam padnu na pamet… a imate ga na svakom ćošku!

Nego, da se vratimo u centar. Od DUOMA, pravo ulicom Calzaioli / sve je pešačka zona!/nailazite na piazza Signoria, do Palate Vecchio , galerije Uffici, do bronzane divlje svinje/ kod koje za sreću u novcu, ubacite novcic na jezik i ako upadne u donje rešetke..biće para!/, pa sve do Ponte Vecchia.

Predivnog starog mosta koji je zaštitni simbol grada muzeja Firence!

Na mostu nalazi se više zlatara, juvelirnica. samo pazite u Italiji je uglavnom 18 karatno zlato, a ne 24!

Prelaskom mosta , dolazite do trga Pitti i istoimene palate i ulaza u park Boboli.

Sve ovo morate obići peške, ali je tako i najbolje. Tako ćete najbolje upoznati grad, osetiti njegove mirise, ljude, boje zgrada, melodiju jezika..

volim

Ukoliko imate sreće, da je lepo vreme, možete produžiti i stepenicama popeti se do , nazovimo vidikovca, ili piazzale Michelangelo, na vrhu brda, gde se pruža predivan, ali zaista kao na razglednici , pogled na ceo naranđasti toskanski glavni grad!

Ne propustite da se slikate bar sa jednim Michelangelovim Davidom!Ima ih tri.Original je dakle u muzeju na Trgu San Marco. Jedna kopija na piazzi Signoria e jedan na piazzali Michelangelo.

I za kraj …ukoliko vas put nanese da baš nedeljom ostanete u Firenci, preporučujem vam šaroliku i veoma interesantnu pijacu duž reke Arno , kod parka Cascine.Možete kupiti suvenir, neki povoljan odevni predmet, na primer maramu ili divne kožne rukavice, ili probati parče pravog italijanskog parmezana.

 

Arrivederci!

O malaplava

putujem, hoces sa mnom?
Ovaj unos je objavljen pod putopisi i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar